Tuesday, July 25, 2017

Amigurumi Pooh

Gantung kunci boleh, perhiasan ja pun boleh 😊. Ready stock, RM15/pc.



Happy crocheting,
xoxo Dinah

Wednesday, July 19, 2017

Heart keychain

💖 Syukur pada Tuhan, bertambah setahun lagi umur ku, happy birthday to me 💖.

Gantung kunci 3D hati, repeat order dari sumandak sana Sarawak, tq sis 💖

Happy crocheting,
xoxo Dinah💕

Sunday, July 16, 2017

Cat keychains

Gantung kunci meow-meow 🐱 free pattern dari blog, bettys-creations.




Happy crocheting,
xoxo Dinah💕

Wednesday, July 12, 2017

Bottle cover-free pattern

Pattern tuperware bottle cover kegemaran ku.

Pattern ini untuk botol tuperware 500ml.
Benang sakura, jarum size 3/0mm

sc - single crochet
dc - double crochet
v - increase
sl st - slip stitch
ch - chain
st(s) - stitch(es)
chain selepas join dikira sebagai 1 st
Tapak botol - dark blue

R 1. ch 2, 6 sc
R 2. (v) x 6 - 12 sts
R 3. (sc, v) x 6 - 18 sts 
R 4. (2 sc, v) x 6 - 24 sts
R 5. (3 sc, v) x 6 - 30 sts
R 6. (4 sc, v) x 6 - 36 sts
R 7. (5 sc, v) x 6 - 42 sts
R 8. (6 sc, v) x 6 - 48 sts
R 9. (7 sc, v) x 6 - 54 sts
R 10. 54 dc
R 11. ( light blue) 4 dc, (dc, 10 ch, dc) dalam st yang sama, [8 dc, (dc, 10 ch, dc)] x 5, 4 dc - 60 sts
R 12. (dark blue) 60 sts
R 13 - 30. 60 sts ...18 rounds
Tocang selang seli ikut round tali 10 ch seperti dalam gambar dibawah.
R 31. 4 dc, [skip 1 st, sl st pada tali tocang, skip 1 st, 8 dc] x 5, 4 dc - 48 sts

R 32. 54 sc
R 33 - 37. 54 sc  ...5 rounds
Handle terpulang pada pilihan masing-masing.
Done


Happy crocheting,
xoxo Dinah💕

Friday, July 7, 2017

Crochet fruits

Syukur pada Tuhan. Genap 7 tahun saya berniaga online, walau tak lumayan tetap mencukupi.
Sebarang pertanyaan wa/text 016 8159410


Happy crocheting,
xoxo Dinah💕

Wednesday, July 5, 2017

Owl hat

Topi puok untuk baby 4 bulan keatas.
Pom-pom yarn. Mo bikin apa ni aa..belum ada idea lagi.
Tengah kumpul gunting ala-ala antik 😍


Happy crocheting,
xoxo Dinah💕

Tuesday, June 20, 2017

unicorn

5" duduk unicorn, pattern kiraan sendiri.


happy crocheting
xoxo Dinah💕

Thursday, June 15, 2017

Amigurumi cat

Akhirnya saya dapat buat sesuatu untuk cucu-cucu saya. Benang ini adalah pemberian kawan crocheter tidak lama dulu. Tqvm Wila. ❤😍



Happy crocheting
xoxo Dinah💕

Monday, June 12, 2017

Saturday, June 10, 2017

Amigurumi cat

Cute tak? 😍😍..ini antara jualan saya ketika join booth hari tu.


Happy hooking,
xoxo Dinah💕

Saturday, June 3, 2017

Amigurumi little girl

First time kait doll, credit to zancrochet, sudi kongsi pattern yang sangat comel.




Happy crocheting
xoxo Dinah

Friday, May 26, 2017

Amigurumi Minions

4" gantung kunci Minions.


Zip bag, cantik dan harga pun cantik 😐


Happy crocheting
xoxo Dinah💕

Tuesday, May 16, 2017

Ladybug keychain

Terlebih dahulu saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada warga Tambunan kerana sambutan yang sangat mengalakkan terutama hasil kait Tinunturu d'Dinah..super awesome! Ada rezeki kita jumpa lagi. Salam muahhh untuk anda semua..❤❤
 Antara yang terlaris, keychain ladybugs rm5/pc
 Hari pertama booth saya selama seminggu berjualan..
Lupa pula tanya siapa nama adik ni. Dia beli benang dan jarum kemudian gigih belajar kait chain. Suka betul dia kalau dapat melepasi 1 chain. Teruskan belajar, semoga satu hari nanti akan menjadi seorang crocheter yang terhebat dan disegani. 


Happy crocheting
xoxo Dinah💕

Sunday, April 23, 2017

Welcome to Tambunan

Tinggal 2 hari lagi, perasaan bercampur baur..happy, exited, takut..semua ada, maklumlah ini kali pertama saya ikut berjualan. Saya akan berada di Tambunan selama seminggu sempena pelancaran Pesta Menuai dan Tahun Melawat Tambunan 2017. Saya akan menjual barang-barang handmade seperti crochet tinunturu d'Dinah dan lain-lain kraft yang cute-cute. Persediaan telah dibuat lebih sebulan yang lalu, semoga berjalan dengan lancar.

Saya akan berjualan start dari 25hb. April hingga 1hb. Mei. Siapapun yang terbaca status ini, jangan lupa datang ya, sama-sama kita meriahkan..tq😍


Happy crocheting
xoxo Dinah💕

Saturday, March 18, 2017

Baby owl keychain

Cute dan kecil, 2" anak puok.



Happy crocheting
xoxo Dinah💕
At Kg. Sunsuron Tambunan

Sunday, March 12, 2017

Amigurumi Easter chick

🐤🐥projek bulan lepas. Terima kasih kepada yang order.😍



Happy crocheting,
xoxo Dinah💕

Tuesday, March 7, 2017

Crochet raspberry

Tempahan w/a 📲 016 8159410 untuk pertanyaan, tq💚




Happy crocheting..
xoxo Dinah💕

Wednesday, March 1, 2017

Amigurumi baby monkey

🙊Baby monkey 3 1/2 inci berdiri. Boleh diguna sebagai keychain, hphone strap dan sebagainya. Berminat, w/a saya. Murah dan mampu dimiliki😊✌

Macam ada yang tidak kena, hidung kot..


Happy crocheting
xoxo Dinah💕

Tuesday, February 21, 2017

Mr Buckwheat

Mr Buckwheat from Goblin. Pattern saya buat sendiri.
 Gantung kunci pokeball dan baby owl 
Tqvm pada yang order, harap berpuas hati 😊
Ingin menempah, w/a 016 8159410 untuk pertanyaan.


Happy crocheting
xoxo Dinah 💕

Monday, February 20, 2017

Rafflesia

🌼Percubaan pertama kait bunga rafflesia berpandukan tutorial disini rafflesia, tak berapa kemas, malu nak kongsi tapi tak apa, lain kali boleh diperbaiki.


Happy crocheting
Tinunturu d'Dinah
xoxo💕

Tuesday, February 14, 2017

Smiley sunflower

Colorful smiley bunga matahari..





Happy crocheting
Tinunturu d'Dinah💕
xoxo
© Crochet Art and Craft 2011-2016