Wednesday, June 29, 2016

Corner to corner crochet (C2C)

Cara kait corner to corner atau C2C.
 R 1: Kait 6 ch, dc di ch no. 4, 5 dan 6
R 2: TURN...6 ch, dc di ch no. 4, 5 dan 6
sl st selepas 3 dc, diikuti 3 dc di ruang yang sama
R 3: TURN..ulang seperti R 2..




Diagram c2c ( Credit: Google)
C2C baby blanket baby blanket yang sudah siap dengan cara kait tepi sekali.


Happy crocheting
by Dinah

Wednesday, June 22, 2016

Tissue box cover

Bukan senang mahu senang, kalau nak kan sesuatu kena berusaha bersungguh-sungguh.





Happy crocheting,
by Dinah

Saturday, June 18, 2016

FB logo felt craft-keychain

Cubaan pertama hampir menjadi, jahitan tak kemas lagi tapi boleh diperbaiki.

Perkembangan terkini wip, boleh la..masuk benang ke 5.
The perfections began from a lot of practice. Belajar dan terus belajar. Thanks Youtube banyak membantu.


Happy crafting
by dinah

Friday, June 17, 2016

Saya mencari....:)

Mohon jasa baik kawan-kawan semua :) Saya mencari keychain hanging rack berpusing dan kiss lock frames with keyring size kecil yang murah-murah hehe..kalau ada siapa-siapa yang ada info tolong whatsapp saya di no 016 8159410 atau komen di bawah. Terima kasih ribu-ribu.. 

Kredit gambar: Google

Felt craft projects, baru belajar melukis dan mengunting nanti dah siap kita share..bunga felt menghiasi bekas jarum knitting tu beli kat DIY :)



Happy crafting..
by Dinah

Friday, June 10, 2016

Earflap hat dan wip

Kombinasi warna merah dan pink :) simple saja. Berminat tempah, whatsapp kita, color dan design boleh request. Price..rm25/pc
Pandangan sisi.
 Another wip, guna 100 gm benang milk cotton dapat sebesar ini saja.
Benang lagi, masih fresh, baru sampai :)



Happy hooking
by Dinah

Sunday, June 5, 2016

Green tissue box cover

Kombinasi warna ceria menzahirkan mood yang ceria, happy weekend rakan blogger..kopi-kopi dulu..





Happy hooking

Thursday, June 2, 2016

Basketweave baby blanket

Cuti-cuti sudah berakhir, tempahan telah dibuka semula, berminat..whatsapp saya :)

Basketweave baby blanket - knitting pattern
Yarn : nako baby angel
Ukuran : 32 inci lebar x 25 inci panjang.
Not for sale!
Nipis, lembut dan ringan, lipatan kecil dan senang dibawa kemana-mana. Tidak memerlukan ruang yang banyak dalam bag.
Peringkat akhir, bind off.
Pastu blocking, saya guna iron steamer. Jangan gosok secara langsung ya, jarakkan 2 atau 3 cm di atas permukaan dan biar wap panas melembabkan kaitan.
Craft bag kecil yang sentiasa menemani kemana saja tuannya pergi.


Happy knitting..
Tinunturu d'Dinah
© Crochet Art and Craft 2011-2016