Saturday, December 29, 2012

Awards

 Thanks my friends..
Thanks Spyridoula and Magdalino
Thanks Spyridoula
Thanks Sihem Garci dari Turkey.
Thanks Jee Q dari US.
Thanks Garci and Zuzu
dari Turkey dan Malaysia.


Happy weekend
xoxo dinah

Sunday, December 16, 2012

Granny daisy bag

Tutorial bag.
( klik pic untuk membesarkan )


Cara kait triple crochet.
( klik pic untuk membesarkan )

Cara sambung square
Ambil 2 lapis squares. Masukkan benang pada ruang ch di kedua-dua sudut serentak (ch bertentangan)

Kait sc di setiap stitch yang bertentangan antara 1 sama lain.
Ulang perkara sama tanpa mematikan benang pink @sambung mengait cantum  
Proses mencantum square

TAPAK BAG
Cari panjang x lebar tapak bag pada dinding bag yang telah siap dicantum squarenya, kemudian kira setiap stitch panjang dan lebar. Untuk pattern bag di atas, lebar tapak ialah 16 stitches dan panjangnya, 80 stitches.
Cara kait tapak:
Rnd 1 :
Kait 16 ch, turn
Kait 1 ch, kemudian 15 sc, turn
  Rnd 2 :
Kait 1 ch, kemudian 15 sc, turn
Ulang perkara yang sama sehingga mendapat 80 round sc.
Cantumkan tapak yang sudah siap dengan dinding bag menggunakan kaitan sc seperti mencantum square tadi.

Handle bag
Siap jahit lining.
Cara jahit lining, rujuk di sini cara jahit lining pada bag crochet 
Selamat mencuba!


Happy crocheting
xoxo dinah

Thursday, December 13, 2012

Crochet shoulder bag

Biul mata ku mengait menggunakan benang hitam ni, sangat mencabar dan perlukan kesabaran. Masa mengait juga terhad kepada sebelah siang saja, tu pun depan tingkap.  Malam langsung tidak nampak.




Bukan untuk dijual 😐 Tutorial, nanti saya buat di next entry.


Happy crocheting,
Tiunturu d'Dinah

Thursday, December 6, 2012

Ribbon flowers

Peminat bunga reben boleh try tutorial 👉 disini.






Happy crafting,
xoxo Dinah

Mosaic

Bunga

Happy crocheting,
Tinunturu d'Dinah

Sunday, December 2, 2012

Granny daisy free pattern

Kebetulan saya buat projek ini so tangkap gambar 2, 3 x, edit sikit-sikit dan muatkan haha..
R 1: 2 ch, 7 sc di ch pertama, menjadikan jumlah 8 sc termasuk ch.
R 2 : Putih. 2 ch, 1 bobble st di stitch pertama, 2 ch, bobble stitch di st no 2, teruskan sehingga mendapat 8 bobbles stitch dan 8 sp.
R 3 : Change color. ( 2 ch, 2 dc, 2 ch, 3 dc) dalam 1 space sebagai bucu pada square. Next space, 3dc dan sudut kedua 3 dc, 2 ch, 3 dc dalam 1 space, teruskan..

R 4 : Ulang seperti R 3, lihat pics bawah..
Kepada yang baru belajar, ini akak tunjukkan cara kait bobble stitch.
Pic 1 : Kait hdc ( half double crochet ) sebanyak 4 kali ( pic 2 ) dalam 1 kelompok, kemudian pic 3, buat seperti kait dc--> tengok pic saja ya, tak berapa pandai nak explain :))
Projek seterusnya..


Happy crocheting
xoxo Dinah
© Crochet Art and Craft 2011-2016